Followers

tips : healthy body for student

helo peeps !!
da lame aku tak jejak kaki  kat sini . no time . no idea . not in mood . errhhh . sengal kan . da lame sangat tak update jadi tataw nak cakap ape kan . a little bit bizy akhir akhir sem ni . macam macam keje menjelma . so mood dekat final ..


pale face . panda eyes . noise face . pimple come and no leave . nak cakap study lebih tu ,memang tak la . ni semua sebab keletihan . tak cukup tidur . ataw terlebih tido ? lose energy . semua akan terjadi kat semua student yang bakal amek final exam .  senang je care nak hadapi semua tu . ni tips untuk semua dan diri sendiri jugak :)

1. minum air kosong secukupnya .
air kosong ataw nak lagi sedap bunyi dye, sky juice . minum banyak banyak . dye akan bagi korang tenaga . tambah tambah musin sekarang ni yang sangat panas melampau ,lagi lah kena banyakkan minum air kosong . air ni akan sihatkan otak uols taw .

2. lihat benda hijau .
hijau ni menenangkan kan ? kalau da stress belajar, then, tak masuk2 ape yang kita study tu, stop awhile and tengok pokok pokok hijau . kalau student perlis ni dye suke tengok padi yang hijau tu . tapi sekarang da tuai, so tak hijau lagi dah, xpe, boleh tengok pokok, bukit2 yang luas tu .

3. amalkan sentiasa dalam wudhuk
wudhuk ni penghalang antara kita dengan syaitan . kalau kita dalam wudhuk, syiatan susah sikit la nak hasut kita suh tido, suh makan walaupun da kenyang kan .

4. rehat yang cukup
final final jugak, rehat pastikan cukup sebab badan and otak kita perlukan waktu rehat jugak untuk berfungsi . kalau tak de rehat . otak pon boleh jem jugak . bukan trafik je boleh jem . so, petang2 tu, rehat la, lepas asar x elok kalau kite study and tidur .

5. jaga solat
solat tu yang paling penting . penat mane pon kite, buzy mane pon kita . kita still lagi kena ade mase untuk solat and mase tu boleh la menyadu kat DIA yang kite ni penat sangat . mintak la DIA permudahkan jalan kita . mintak jugak DIA jauhkan menyakit dari kita dan tenag je hadapi semua masalah ni .

so, banyak lagi sebenarnya cara nak hilangkan stress ni . ade care masing masing .  makan pon boleh hilangkan stress . that's me lah . sebab tu lah makin gemok . leyla kongsi yang ni sikit je . nanti ade mase, boleh kongsi lagi . ok . sampai sini saje .
assalamualaikum :)

You Might Also Like

4 comments

  1. Good tips leyla..keep healthy ya!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Of cos akak, bdn ni cpt sgt lesu.

      Delete
  2. tips ni boleh jugak apply kat suri rumah macam saya ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yep, btol3 . keep healhty for ur lovely one . :)

      Delete